Ekologiska muddisar och svar på lite frågor...

Idag kommer de absolut sista muddisarna. Nu tänker jag inte sy några flera på ett bra tag framöver. Grabbarna grus har så de klarar sig. Denna gången är muddisarna sydde i ett ekologiskt och växtfärgat velourtyg. Men jag kan inte skryta med att de är helt ekologiska, för muddarna är samma gamla vanliga leverantör: Stoff & Stil. Egentligen hade jag funderingar på bruna muddar. Men äldsta sonen, som för övrigt var med och sydde idag, tyckte att det skulle vara svarta muddar. Så så fick det bli. Och jag tror faktiskt att det blev snyggast så. Ibland är det tur när man varken kan eller hinner fixa ngt annat. Ordar inte så mkt mer om muddisarna nu. Här kommer bild:


Muddbyxor är nog ett utav de plagg som jag skulle kunna sy i sömnen. Enklast möjliga upplägg och det enda böket är muddarna. Framför allt i bensluten eftersom man måste sträcka som en tok för att få till det. Den här laddningen byxor består av 6 par i stl 74-80 & 104-122. Byxorna i stl 110 & 122 hamnar direkt i de två äldsta barnens garderober. 104:orna & 116-brallsen får hamna i "sparalådan" om ingen annan hojtar till och är sugen på dem. De två minsta paren lär säkerligen hamna på Tradera. Har en laddning med plagg jag tänkte lägga upp där med avslut runt BB/lön nu i januari. Jag är riktigt, riktigt nära att ha sytt mitt 1000:e plagg snart också. Så det kan hända att det blir en liten utlottning i den vevan med. Och ja, bloggat om barnkläder har jag gjort i drygt två år nu, men det är först i slutet på mars som det är jubileum för just denna blogg. Då är det 2 år som gäller...fast i ärlighetens namn känns det som om jag hängt i långt längre än så.

Tänkte avsluta detta inlägg med en liten frågestund. Har fått en hel del små frågor de senaste inläggen och det här känns som enklaste sättet. Hoppas svaren kan glädja ngn annan nyfiken också. Så med andra ord: tack för alla frågor och håll nu tillgodo med en lekmans svar på frågorna.

Postat av: Anki
Jätteläckra brallor! Undrar hur det funkar med namnbandet på mudden? Satt själv och funderade på att sy fast ett där igår men var osäker på om jag skulle töja nåt i mudden eller inte... Har precis börjat sy och är så tacksam för all inspiration!
2009-12-30 @ 00:49:52
URL: http://villahogklint.blogspot.com

Tack så mkt för din kommentar Anki! Gällande namnband på mudden tror jag det kommer funka ok, men det är ju ett litet testprojekt så jag kan ju inte säga ngt till 100% ännu. Dock är det sytt med raksöm på så pass liten yta och så mkt mer som kan strecha så jag chansar.

Postat av: Annika
Fina bindor du har sytt! Använder själv också enbart tygbindor numera och har sytt de flesta själv. Måste bara få fråga var du har fått tag på det snygga PUL-tyget? Tycker att det är svårt att hitta fina mönstrade tyger - eller PUL överhuvudtaget för den delen.
2009-12-29 @ 22:03:00
URL: http://www.idisojag.blogspot.com

Tack Annika för din kommentar och ditt omdöme *ler*. Det snygga PULtyget har jag fått tag genom en tjej som sajten SjalBarn. Hon syr tygblöjor under märket Wanoo så prova att söka på det så hittar du nog rätt. Kanske kan hon hjälpa dig. Enfärgad PUL har jag annars precis beställt från sidan www.pinkgreen.se Det är förövrigt därifrån jag även beställer den ekologiska bomullsflanellen. Dock verkar den ha tagit slut för tillfället.

Postat av: alvinea
Måste bara fråga: ligger de bra på plats i trosorna? Få saker är ju så störande som bindor som knölar ihop sig och medför läckage. Svara gärna i en kommentar i min blogg om du har tid och ork till det!
2009-12-29 @ 22:56:22
URL: http://alvinea.blogspot.com

Tack för din kommentar alvinea. Jag har nu hunnit prova bindorna en första omgång och jag tycker de ligger kvar över förväntan. Och det går inte att jämföra med vanliga eftersom känslan av att ha tyg närmast underlivet är en helt annan än att ha bindor med diverse plastmaterial. Jag har ju gjort med vingar och tryckknapp för att jag vet att det behövs och tror att jag kanske till nästa omgång bindor kan göra dem lite, lite smalare, annars är jag nöjd.


Postat av: emilie
Vad fina, och smart. Och miljövänligt. Från nån som inte är så insatt i det här med tygblöjor än - vad betyder PUL??? God fortsättning!!
2009-12-29 @ 23:17:00
URL: http://trollmorsbarn.blogspot.com/

Tack för din kommentar emilie. PUL står för polyurethanlaminering. D v s det är vanliga bomullstyger (trikå eftersom det är lite strechigt) som man behandlat med en invändigt insida som är vattenmotståndig, men släpper igenom luft. Med andra ord det släpper inte igenom vätska men andas så att lilla rumpen inte blir svettig och instängd.

Ekologiskt och återanvändningsbart

På senare tid har vi börjat använda oss utav tygblöjor hemma. Något vi som helhet är mkt nöjda med. De flesta är inhandlade begagnat vilket ju är en fördel på fler vis. De är uppmjukade och billigare. Men, det har ytterst sällan varit med några inlägg. Vi använder oss av s k pocketblöjor, d v s ett skikt PUL ytterst för att kisset inte skall komma igenom och så ett lager velour, flanell eller fleece närmast huden. Däremellan stoppar man absorberande inlägg som suger upp överflödig vätska. Nedan kan ni se en variant av inlägg:Inlägget är sytt i tre lager ekologisk bomullsflanell och så ett lager fleece (som förvisso inte suger upp). Enklaste möjliga sömnad då man bara klipper till den form man vill ha och sedan syr ihop allt på overlocken. I och med tygblöjorna har jag även blivit lite nyfiken på tygbindor. Betydligt trevligare med tyg än plast mot snippan borde det ju vara. Och nu när jag hunnit prova lite så kan jag bara nicka instämmande i den tankegången. Bindorna/skydden nedan är dock inte till mig själv, utan skall skickas vidare till en beställare.Ovanstående tygbindor är sydda i två lager flanell och ett lager fleece. Bomullsflanellen är samma som till blöjan ovan, d v s ekologisk och fleecen används här som spärrskikt. Sätts fast om trosan med hjälp av tryckknappar på vingarna.Dessa finfina tygbindor är dock mina egna. De har legat tillklippta i alla fall i en månads tid. Och så idag, äntligen fick jag ändan ur. Baksidan är finast, med färgglad PUL, och sidan närmast huden är så klart utav ekologisk bomullsflanell. 3 lager flanell inkl ytskiktet och så ett lager PUL. Även dessa har tryckknappar för att sitta kvar om blöjan. Det är lite knepigt att sy i PUL så tyget lätt glider runt mot övrigt tyg. Till den sista provade jag dock limspray och det skall jag använda mig av vid nästa laddning bindor. För fler kommer det bli, dessa 7 stycken (ja, det saknas två på bild) räcker inte så långt. Mjuka och bekväma är de i alla fall. Och mönstret har jag gjort helt och hållet själv, precis som till blöjinläggen. Det är extra kul när det blir bra när man gjort grunden från start.

Kategori: Taggar: PUL, blöjinlägg, tygbindor;

Ännu mera byxor...

men jag skall försöka hejda mig sedan och komma med lite tröjor i stället. Har ett helt gäng halvfärdiga så det borde inte bli några större problem ;-) Men här kommer lite bilder på alla byxor först och främst:


Bzzz, jag är ett litet bi, bzz, bzz. Ja dessa härligt gula byxor med svarta ränder och muddar känns verkligen som små getingar. Största brallisarna är i stl 110 till mellankillen. Sedan är där tre par till; ett par 86:or som skall med i en beställning, ett par i stl 80 & ett par i stl 62. Det allra minsta paret lär i alla fall hamna på Tradera och troligen de i stl 80 också. Tyg: Kalikå velour från Andersson & Hjalmarson, mudd Stoff & Stil.


Ännu mera muddisar. Denna gången helsvarta sådana. Blir jättebra basbyxor. Det största paret är i stl 122 och de två andra i stl 110. Med andra ord blir det dubbelt upp med svart i garderoben hos mellankillen, men det gör inget det lär gå åt ändå. Tyg: svart Hilco velour från Nea Nobelle samt svart muddväv S&S.


Söta småbyxor i gul/vitrandigt collegetyg med flossad insida. En minimini stuv räckte endast till detta. Eller det finns två ärmar utklippta också så det kanske kan bli en matchande tröja, eller body till. Dessa söta små bralls är i alla fall sydda i stl 56. Tyg: okänt, mudd S&S. Det enda plagget som faktist är färdigsytt idag är de små muddisarna ovan. Nej, förresten "getingbyxorna" i stl 80 sydde jag också klart det sista på idag. Hade helt glömt av att sy dit en benmudd ordentligt. I övrigt har kläderna legat färdiga sedan innan jul precis. Lite mer har jag åstadkommit idag, men det får bli morgondagens bloggande.